VIŠE O BIODANZI

BIODANZA & “PLES ŽIVOTA”, sa više od 100 000 poklonika, nije samo vrsta plesa koja pokreće. Ovaj vizionarski sustav integrira glazbu, pokret i autentičnu ljudsku povezanost, a njegov autor je Rolando Toro, klinički psiholog, pjesnik i slikar. Zadnjih 50 godina Biodanza cvjeta, tako da se može pohvaliti s preko 150 škola u 54 zemalja s preko 2500 instruktora.

Biodanza uči ljude životu dajući mu središnje mjesto i izražavajući to kroz iskustvo koje Toro naziva VIVENCIJA. Integracijom pet osnovnih aspekata ljudskog potencijala – vitalnosti, senzualnosti, osjećajnosti, kreativnosti i transcendencije – Biodanza daje cijelom tijelu priliku da se vrati u stanje jedinstva. To je iscjeljujuća metoda koji nas duboko i temeljito spaja sa životom i njegovom snagom.

„ŠTO ŽELITE OD ŽIVOTA?“ Ovo pitanje postavio je Rolando Toro stotinama čileanskih studenata i članova grupa Biodanze u svome velikom istraživanju s ciljem razvoja VIVENCIJE.

Evo njegovih definicija (na osnovu dobivenih odgovora) tj. 5 osnovnih aspekata ljudskog potencijala koji pružaju iskustva intenzivne percepcije življenja u sadašnjem trenutku.

„Želim se osjećati zdravim/zdravom.“

VITALNOST ili za život raspoloživa energija. Mi smo rezultat naše fragmentirane civilizacije koja nas obvezuje da budemo licemjerni i da živimo na pogrešan način. Gubimo iz vida svoj pravi identitet. Biodanza nudi grupu ciljanih vježbi za vraćanje integriteta kojima se ponovno uspostavlja naša vitalnost. Ovo je čisto zdravlje.

„Želim uživati u zadovoljstvima.“

SENZUALNOST ili naš pristup zadovoljstvu i sposobnost uživanja. Općenito govoreći, stavljamo „embargo“ na erotske osjećaje i skrivamo se iza kodeksa „pravilnoga“ ponašanja. Ovo uzrokuje ozbiljne konflikte. Vježbe Biodanze bude našu senzualnost.

„Želim stvarati.“

KREATIVNOST je izraz našeg identiteta kroz umjetnost, komunikacija jezikom duše. Ne samo u estetskom smislu, nego u smislu duboke kreativnosti koja preobražava naše živote. Kreativnost treba biti stavljena u službu života! Tek tada ona zaista teče, a vi postajete istinski protagonisti vašeg života.

„Želim voljeti i biti voljen/a.“

OSJEĆAJNOST, sposobnost voljenja. Većina nas smatra da je ljubav tako opasna, ali osjećajnost ne predstavlja samo osobnu ljubav, nego sposobnost da volimo sva živa bića: biljke, životinje, čak i univerzum.

„Želim se povezati s biti života.“

TRANSCEDENCIJA, sposobnost da vidimo i osjetimo dalje od onoga neposrednoga, da iskusimo naš osobni odnos s cjelinom. To je priznanje naše vlastite svetosti. Niz vježbi koje se odnose na ovaj aspekt rezultiraju ekstazom i širenjem svijesti.