KRANIOSAKRALNA TERAPIJA

Kraniosakralna terapija je nježna, opuštajuća i duboko iscjeljujuća tehnika koja se može primjenjivati samostalno ili u kombinaciji s …

drugim tehnikama (kineziterapijom, shiatsu masažom, reikijem, refleksoterapijom..)

Za vrijeme tretmana tretira se cijelo tijelo s težištem na lubanji (kranio), kralježnici i trtičnoj kosti (sakrum), otuda i naziv kraniosakralna.

Kraniosakralni sistem obuhvaća izvana spomenute koštane strukture a unutra mozak i leđnu moždinu s njenom tekućinom (liquor cerebrospinalis).

Slobodni nesputani tok liquora i kretanje koštanih dijelova kraniosakralnog sistema regulira brojne i za život vrlo važne tjelesne funkcije, rast i razvoj, funkcioniranje mozga te leđne moždine. Liquor štiti mozak i leđnu moždinu od udaraca i povreda, hrani mozak i leđnu moždinu kao i završetke živaca što izlaze duž kralježnice.

Točka mirovanja

Neprekidno izbacivanje i apsorbiranje liquorne tekućine uzrokuje ritmičko kretanje na van i ponovo unutra, slično plimi i oseki. To kretanje se naziva kraniosakralni ritam i može se opipati na lubanji, duž kralježnice i trtičnoj kosti, ali i preko kostiju mišića i vezivnog tkiva na čitavom tijelu. Kad se kraniosakralni sistem puni, kretanje se osjeća kao širenje, povećavanje  i vanjska rotacija, a kad više liquora otječe, kao smanjenje i unutarnja rotacija. Pulsiranje kraniosakralnog ritma polaganije je od ritma srca i disanja otprilike 6 do 12 puta u minuti u ciklusu, a može se pronaći na većem, širem području ili posve uskom ograničenom. Kraniosakralni ritam može biti snažan ili posve nježan. Bitno je pri palpaciji obratiti pažnju i na simetriju. Povremeno kraniosakralni ritam utihne i tu fazu nazivamo „still point“ ili točka mirovanja. Ona traje od 10 sekundi do 4minute i vrlo je korisna jer omogućuje regeneraciju čitavog tijela. Ritam disanja se usporava i produbljuje. Temperatura tijela se snižava i slijedi dubinsko  opuštanje na svim razinama: fizičkoj, mentalnoj, emocionalnoj i duhovnoj, što je i glavni cilj ove terapije.

Svaki klijent se tretira individualno i  obično se preporučuje 6-12 tretmana u trajanju 60-90 min. Za ravnotežu i jačanje mehanizma samoregulacije, te pozitivni učinak na svim razinama može se ponoviti ciklus 2-3 puta na godinu, no za dugotrajnije efekte potrebno je  da  klijent unese promjene i u svakodnevni način života. Tretman se izvodi na stolu (poput onog za masažu) u svijetlom, mirnom i tihom okruženju, a pažljivo odabrana glazba dodatno olakšava relaksaciju i ovo „putovanje k sebi“ .

U kraniosakralnoj terapiji  terapeut ne čini ništa sam, ne utječe, već podržava i prati klijenta. Njegova namjera je  klijentu pružiti dovoljno prostora i vremena za opuštanje. Kad se umiri um emocije postaju jasnije i dolazi do novih uvida  i spoznaja. Terapeut  slijedi mudrost tijela i unutarnjeg iscjelitelja „PULS  ŽIVOTA“  klijenta.

Kraniosakralna terapija pomaže kod:

stresa, umora, stanja iscrpljenosti, hiperaktivnosti, problema koncentracije i učenja, alergija, glavobolje, bolova u raznim dijelovima tijela, menstrualnih bolova, pretjerane mišićne napetosti, poremećaja sna, problema s leđima, probavom, zubima, stanja prije i poslije operacije, pripreme za porod, trauma, depresije, anksioznosti …